Belastingaangifte doen kan geld opleveren

Het is weer tijd voor de aangifte inkomstenbelasting. Hoe gek het ook mag klinken, sommige mensen konden haast niet wachten en dienden hun biljet direct op 1 maart in. Dat waren er zoveel, dat het inlog-systeem van DigiD het niet aankon.

Enveloppen van de Belastingdienst op een bureau met een hand op een muis
Nieuws
Datum: 03-03-2023

Inmiddels zijn de technische problemen voorbij en kan iedereen weer inloggen bij de Belastingdienst. Sommige mensen zijn verplicht om zelf aangifte te doen, maar dat geldt niet voor iedereen. Toch kan het ook interessant zijn om aangifte te doen als dat niet verplicht is.

Wanneer verplicht?

Als de Belastingdienst u een aangiftebrief heeft gestuurd, bent u verplicht om zelf aangifte te doen. Maar let op: als u geen aangiftebrief heeft ontvangen maar wel (extra) belasting moet betalen, geldt die verplichting ook als het om een bedrag gaat dat hoger is dan € 49. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als u spaargeld of beleggingen heeft. Ook als u twee banen heeft, is de kans groot dat u moet betalen.

Twijfelt u hierover? Dan kunt u een proefberekening doen door in te loggen op de website van de Belastingdienst en een aangifte in te vullen. Zolang u deze niet verstuurt, doet u geen aangifte.

Wanneer slim?

Als u kosten mag aftrekken, bestaat de kans dat u minder belasting hoeft te betalen of misschien zelfs geld terugkrijgt. Aftrekbare kosten zijn bijvoorbeeld bijzondere ziektekosten en giften. Vaak geldt er wel een drempelbedrag. Meer informatie hierover leest u op de website van de Belastingdienst.

Uitstel aanvragen

Uw ingevulde aangifte moet u voor 1 mei 2023 indienen. Redt u dit niet? Vraag dan bijtijds uitstel aan. In vrijwel alle gevallen krijgt u dan tot 1 september 2023 de tijd om alsnog aangifte te doen. De Belastingdienst stuurt u binnen drie weken na uw aanvraag een brief met de bevestiging.

Kunt u niet in Mijn Belastingdienst? Dan kunt u bellen met 0800 - 0543. Houd uw BSN bij de hand, dan wordt u sneller geholpen.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over dit artikel? Neem dan gerust even contact met ons op. We helpen u graag!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag