Lenen en rood staan weer duurder

De maximale vergoeding die kredietverstrekkers mogen berekenen over leningen is per 1 juli verder omhoog gegaan. Sinds die datum bedraagt de leenrente tot wel 14%. Daarmee is lenen weer een stuk duurder geworden.

Hand vol met eurobiljetten
Nieuws
Datum: 10-07-2023

Eind vorig jaar was de maximale rentevergoeding voor leningen nog 10%. Op 1 januari van dit jaar steeg deze naar 12% en nu is daar opnieuw 2% bijgekomen.

Wettelijke rente

Dat komt omdat de wettelijke rente omhoog is gegaan. Die is gekoppeld aan de rente van de Europese Centrale Bank (ECB). Om de inflatie te beteugelen, heeft de ECB de belangrijkste rentes in de afgelopen maanden meerdere malen verhoogd. De wettelijke rente stijgt nu mee en gaat van 4% naar 6%.

Opslag

Naast de wettelijke rente mogen geldverstrekkers een opslag berekenen. Deze was lange tijd maximaal 12%, maar is tijdens de coronacrisis – in eerste instantie tijdelijk – verlaagd naar 8%. Dat percentage is inmiddels definitief en bedraagt dus ook na 1 juli hooguit 8%.

Rood staan, creditcardschuld en afbetaling

De nieuwe maximale kredietrente geldt niet alleen voor persoonlijke leningen, maar bijvoorbeeld ook voor rood staan en bij creditcardschulden. Datzelfde geldt voor kopen op afbetaling bij onder andere webwinkels en postorderbedrijven.

Besparen

Toch blijven er flinke verschillen tussen de aanbieders van kredieten en betaalt u lang niet altijd het volle pond. Daardoor kan het verstandig zijn om schulden, waarover u de maximale rente moet betalen, onder te brengen in een persoonlijke lening. De kans is groot dat u op die manier geld kunt besparen.

Meer informatie

Wilt u daar meer over weten? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag met het vinden van een passende lening tegen de beste voorwaarden.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag