Miljoenennota: gemiddeld 1,8% meer koopkracht dan in 2023

Net als vorig jaar is het bestrijden van de teruglopende koopkracht een belangrijk onderwerp van de Miljoenennota 2024. Volgens de berekeningen gaat de gemiddelde Nederlander er volgend jaar 1,8% op vooruit.

close up van een rekenmachine, rolletje geld van 50 euro, pen, kladblok en een brief van de Belastingdienst
Nieuws
Datum: 20-09-2023

Het grootste nieuws is dat er € 2 miljard is uitgetrokken voor armoedebestrijding. Die beslissing is pas genomen toen het laatste kabinet Rutte al was gevallen. De belangrijkste reden is dat er steeds meer mensen zijn die niet rond kunnen komen, iets wat volgens demissionair minister Kaag van Financiën onaanvaardbaar is.

Koopkracht verbeteren
Het zijn vooral armere gezinnen met kinderen die hiervan profiteren. De bedragen van het (extra) kindgebonden budget gaan namelijk flink omhoog. Voor het eerste kind met maximaal € 750 per jaar, voor volgende kinderen met andere bedragen. Ook de huurtoeslag stijgt met maximaal € 416 per jaar. Om de koopkracht over de brede linie te verbeteren, gaat de algemene arbeidskorting met € 115 omhoog voor inkomens tussen € 23.000 en € 37.000.

Belasting
Dat alles moet uiteraard wel worden betaald. Een deel van het geld komt uit de inkomstenbelasting. Zo stijgt de grens voor de hoogste belastingschijf komend jaar minder dan gebruikelijk. Daardoor kunt u relatief sneller in die hoogste schijf terechtkomen. In de eerste schijf van de inkomstenbelasting gaat het belastingtarief van 36,93% naar 36,97%.

Vermogen
Heeft u vermogen zoals spaargeld of beleggingen? Dan gaat u over het (fictieve) rendement ervan meer belasting betalen. Nu is dat nog 32%, volgend jaar gaat dat percentage versneld naar 34%. Ook wordt het drempelbedrag van € 57.000 niet aangepast.

Koopkrachtverlies
Al met al repareert de Miljoenennota 2024 het koopkrachtverlies van de afgelopen jaren niet. Over 2022 en 2023 bedraagt die volgens ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) 3,8%. Als de voorspelling uitkomt dat de koopkracht volgend met 1,8% stijgt, zijn we dus eind 2024 gemiddeld nog altijd 2% 'armer' dan in 2021.

Meer informatie
Heeft u een vraag naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag